Egy őszinte orvosi blog!

Mi a panasz?

Újabb két vérnyomáscsökkentő gyógyszer került feketelistára!

2018. november 13. - Dr. Pukoli Dániel

Amerikában ismét kiderült két vérnyomáscsökkentő gyógyszerről is, hogy rákkeltő anyagot tartalmaznak. Itt a gyógyszerlista!

close-up-1853400_1920.jpg

A napokban jelentette be az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA), hogy visszahívja a kínai Pharmaceutical gyártótól származó losartan és hydrochlorothiazid hatóanyagú, 100/25 mg dózisú tablettákat. Közleményükben az áll, hogy a laboratóriumi tesztek során az érintett vérnyomáscsökkentő gyógyszer egy rákkeltő anyaggal (NDEA=N-nitróz-dietil-amin) volt szennyezett. Ez az anyag megtalálható például gumitermékekben és kozmetikumokban is és nagyon hosszú ideig, nagyon sokat kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy valaki megbetegedjen.

Az FDA közölte, hogy ilyen rákkeltő anyaggal szennyezett a ScieGen’s által forgalmazott irbesartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszer is, amely 75 mg, 150 mg és 300 mg dózisú kiszerelésben kapható. Mind a három készítményt visszahívta az FDA!

Ez év nyarán már volt hasonló eset, amikor az FDA visszahívta a valsartan hatóanyagú gyógyszereket, mivel rákkeltő anyagokat találtak benne! Ekkor több Magyarországon forgalmazott készítmény is kivonásra került. A valsartan botrány úgy robbant ki, hogy egy új gyógyszer forgalmazó cég jelentkezett a gyártónál, aki a hatóanyagot bevizsgáltatta és ekkor találták meg a rákkeltő szennyeződést a gyógyszerben.

Ezekről is írtam már:

Veszélyben a női szívek!

Az aszpirin mégsem védi meg a szívet!

Dr. Google nem kér elnézést!