Egy őszinte orvosi blog!

Mi a panasz?

Veszélyben a női szívek!

2018. november 10. - Dr. Pukoli Dániel

A legújabb kutatások szerint azok a nők, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvednek vagy dohányoznak nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint a férfiak.

hearth_woman.jpg

Fotó: designed by Pixabay.

A hármas rizikó!

Magyarországon a vezető halálokok közé tartozik a szívroham. Az OECD adatai szerint 2016-ban egy Kecskemét városnyi ember halt meg Magyarországon, ebből 37 ezren olyan nők voltak, akik szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, köztük 2300-an szívroham következtében hunytak el. Egy a British Medical Journal-ben nemrégiben megjelent kutatás szerint a magas vérnyomás, dohányzás és cukorbetegség megléte esetén a szívroham kockázata 40%-al gyakoribb nőkben, mint férfiakban.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a brit biobank információit felhasználva közel 472 ezer, 40 és 60 év közötti ember adatait vizsgálták, 2006 és 2010 között. Hét évig követték az adatokat és azt találták hogy a nőknél a magas vérnyomás önmagában 80%-al emeli a szívroham kockázatát. Azoknál a nőknél, akik dohányoztak és cukorbetegségük is volt, 40%-al nőtt a szívinfarktus rizikója.

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív koszorúereit egy vérrög elzárja, ezért csökken vagy megáll a szív vérellátása és a szívizom egy része elhal.

Leggyakoribb tünete a szívinfarktusnak: a szegycsont mögötti nyomú jellegű mellkasi fájdalom, mely kisugározhat a karra, a nyakra, a hátra, a vállra vagy az állkapocsra is. Gyakori kísérő tünet még a fulladás érzés, légszomj, izzadás, hányinger, szorongás. 

Mellesleg egy idei tanulmányban amerikai kutatók eredményei szerint a nőkben a szívinfarktus tünetei különbözhetnek a férfiakhoz képest. A nők a szívinfarktus tüneteit több panasszal jellemezték, mint a férfiak. Ezek a panaszok a következők voltak: rendszertelen szívdobogásérzés, gyomor fájdalom, diszkomfort érzés a karokban, nyakban, állkapocsban.

Becsülje meg a szívét!

Kalkulátorunk segítségével néhány egyszerű adatból megbecsülhető, hogy 10 éven belül kell-e súlyos szív-érrendszeri megbetegedéssel számolnia.

Mérje fel egészségi állapotát! Próbálja ki!

Mi okozhat szívinfarktust?

A szívinfarktus hátterében az érelmeszesedés áll, amely akár gyermekkorban is elkezdődhet, és aztán lappangva, tünetmentesen fejlődik ki évek, évtizedek alatt.

 Az érelmeszesedés okai:

 • Elhízás (előző blogbejegyzésben részletesen írtam az aszpirin testsúly függőségéről)
 • Mozgás szegény életmód
 • Dohányzás
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Cukorbetegség
 • Zsírdús ételek fogyasztása

Konklúzió, "take home messeage":

A tanulmány alapján elmondható, amit eddig is tudtunk:

- naponta legalább fél doboz cigaretta elszívása, a magas vérnyomás (>140/90 Hgmm) és a cukorbetegség a nőkben közel 40%-al növeli a szívroham kockázatát!

- a magas vérnyomás önmagában 80%-al növeli meg a szívroham esélyét a férfiakban is!

De ami a lényeg! Mi tehetünk, hogy elkerüljük a szívinfarktust?

 • Rendszeres vérnyomás, vércukor-és koleszterinszint ellenőrzés javasolt!
 • Rendszeresen mozogjon!
 • Zsír-és szénhidrát szegény étrend folytatása!
 • Ne dohányozzon!
 • Tartsa testtömegét az egészséges határon belül! 

Következő blogbejegyzésemben további életmód tippeket adok és hetente (szombatonként) összegyűjtöm a friss egészségügyi híreket, ezért kövessen engem vagy lájkolja a facebook oldalamat, hogy le ne maradjon róla!

Ráadásként a lájkolók és követők azonnal értesülnek a legújabb blogbejegyzésekről, ezáltal hetente frissülő egészségügyi hírekhez jutnak!

Előző bejegyzéseim:

Az aszpirin mégsem védi meg a szívet!

Dr. Google nem kér elnézést!