Egy őszinte orvosi blog!

Mi a panasz?

Az aszpirin mégsem védi meg a szívet!

2018. november 06. - Dr. Pukoli Dániel

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a 100 mg-os aszpirin nem véd meg a szívinfarktus és stroke ellen, amennyiben nagyobb a testsúlyunk, mint 70 kg.  Egy másik tanulmány szerint az időseknek nem kellene aszpirint szedniük napi szinten.

pill-3288077_1920.jpg

Fotó: Designed by Pixabay.

Az eddigi tanulmányok azt hangoztatták, hogy a vény nélkül kapható, kis dózisú (100 mg) aszpirin napi egyszeri bevétele csökkenti a szívroham és az agyi infarktus kockázatát. Sőt kimutatták már, hogy

- jó a bélrák ellen

- lassítja a demenciát

- csökkenti a bőr-és tüdőrák kockázatát és az asztma veszélyét is.

Testsúlyunktól függ az aszpirin hatékonysága

A The Lancet rangos, tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint az aszpirin vérrögképződést gátló hatása függ a testsúlytól. Tíz randomizált klinikai vizsgálatot néztek át és 117 ezer beteg adatait értékelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 70 kg fölötti embereknél a 100 mg-os aszpirin nem véd meg a hirtelen szívhaláltól, agyi infarktustól és a rák kockázatát csökkentő hatása is testsúly függő.

Jó hír, hogy az 50-70 kg közötti pácienseknek továbbra is jó hatású az aszpirin.

lake-constance-1937136_1920.jpg

Fotó: Designed by Pixabay.

Az idős embereknél nem szívvédő az aszpirin, sőt inkább gyomorvérzést okozhat!

Az idősebb embereknél gyakoribb a szívinfarktus, a stroke, a demencia és a rák előfordulása. Az eddigi kutatások alapján joggal feltételezhetjük, hogy az aszpirin jótékony hatása miatt az időseknek szedniük kellene ezt a csodaszert, hiszen majdnem minden időskori betegség ellen véd.  A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint is a 65 évnél idősebbeknek nem kellene szedniük a 100 mg-os aszpirint, mivel nem csökkenti a szívinfarktus és agyi infarktus kockázatát.

A kutatásban 19 ezer ember adatait értékelték. A vizsgált személyek egyik fele napi 100 mg aszpirint szedett, a másik fele placebot és 5 évig követték őket. A vizsgálat szerint az egészséges, 65 évnél idősebb embereknél nem volt hatékony gyógyszer az aszpirin (sem a szívinfarktus vonatkozásában sem a szellemi hanyatlást nem csökkentette), sőt 38%-uknál gyomorvérzés is megjelent.

man-3723548_1920.jpg

Fotó: Designed by Pixabay.

Konklúzió

A fenti két tudományos folyóiratban megjelent tanulmányok alapján:

- túlsúlyos embereknél nem bizonyított a kis dózisú aszpirin védő hatása a szívérrendszeri megbetegedések és rák kialakulásának vonatkozásában.

- 50-70 kg közötti egészséges személyeknél bizonyították az aszpirin védő hatását.

- 65 évnél idősebb, szív-és érrendszeri betegségben nem szenvedő embereknél a napi szinten szedett 100 mg-os aszpirinnek nem tudták bizonyítani a védő hatását, azonban több, mint 1/3-uknál gyomorvérzés jelentkezett!

Kérdésekre szívesen válaszolok a facebook oldalamon és kommentben!

További érdekes és hasznos tanácsokért kövesd a blogomat. :)