Fedezd fel az orvostudomány titkait!

Mi a panasz?

Dr. Google nem kér elnézést!

2018. október 31. - Dr. Pukoli Dániel

Manapság rengeteg weboldal foglalkozik virtuális orvoslással, ezért pár kattintás után, a dr. Google segítségével felállíthatjuk a diagnózist és kezelési javaslatokat is kapunk.  Az internetes keresés alapján felállított öndiagnózis súlyos szövődményekkel is járhat, ezért a kockázatokról és mellékhatásokról mindig kérdezze meg kezelőorvosát és ne a dr. Google-t!

stethoscope-3541909_1920.jpg

Fotó: Designed by Pixabay

Okostelefonjaink mindig kéznél vannak, ezért ha bármi tünetet észlelünk magunkon, legyen az fejfájás, szédülés, hányinger stb. egészségügyi tanácsért azonnal böngésszük az internetet és ráguglizunk a tüneteinkre. A rengeteg találat miatt, temérdek információt kapunk. A tüneteinkre keresve könnyen eljuthatunk a torokfájástól a gégerák diagnózisáig is. Ezt követően jön a szorongás és félelem, még több információt keresünk, újabb-és újabb diagnózisokkal találkozunk, ezért még jobban szorongunk és egy ördögi kör alakul ki. Ez az internetes keresés mellékhatása, a cyberchondria.

Az internetes keresés szövődménye: R.I.P.

Felgyorsult világunkat a türelmetlenség és az elvárás határozza meg. Mindent azonnal akarunk, csak egy kattintás és már az ajtóban csenget a futár a megrendelt csomagunkkal a kezében. Átvesszük a csomagot, gyorsan kibontjuk és ekkor meglepődünk, hogy nem is azt a terméket kaptuk, amit megrendeltünk. Jön egy kis szorongás, frusztráltak leszünk, majd néhány nyomdafestéket nem tűrő megjegyzés után, felhívjuk az ügyfélszolgálatot, aki elnézést kér és biztosít arról, hogy a helyes terméket ki fogják küldeni! OK! Minden megoldódott, a szorongásunk és a frusztráltságunk is elmúlt. Hasonló módszert követünk egészségügyi panasz esetén is, csak itt nagyobb a tét, nagyobb a szorongás és az aggodalom, hiszen a legnagyobb érték az egészség!

Kérdezzük meg dr. Google-t, aki mindig rendel!

Gyakori probléma: piros csík jelent meg a karomon. Lássuk, mit dob rá a Google (itt a link) és lám, az első oldalon 8! találat szerint vérmérgezésem van! Hoppá! Most akkor elindul a kaszkád.

Rákeresek erre „vérmérgezés tünetei” (itt a link). Az első találatra kattintok és azt olvasom, hogy azonnali kórházi kezelésre van szükségem. Máris szorongok! Tüzetesebben átbogarászva az egyik weboldalt, rájövök, hogy a szepszis tünetei még nem jelentek meg, de mi van ha… mégis csak vérmérgezésem van?! Ezek után joggal aggódom és még jobban szorongok!

Elolvasok pár fórum hozzászólást, reménykedve, hogy nem fogok meghalni olyan betegségben, amely a világ tizedik leggyakoribb haláloka. Tévedtem! A fórum hozzászólások többsége is azt írja, hogy igazolódni látszik a virtuális öndiagnózisom miszerint, vérmérgezést kaptam. Ráadásul többen azt írták, hogy „ha a piros csík eléri a szívedet, meghalsz”! Kész, ennyi, itt a vég!

Azonnal felkeresem az orvosi ügyeletet, ahol megnyugtatnak, hogy nincs szepszisem, ez egy banális nyirokérgyulladás, hamarosan rendbe jövök. Úgy néz ki, hogy a Google most nem volt a barátom és még csak elnézést sem kért!

google-76517_1280.png

Fotó: Designed by Pixabay

Nyirokérgyulladásból szepszis! Hogyan?

A fenti példából láthatjuk, hogy egy kaszkád rendszerű keresés után gyakorlatilag eltemethettem magam! Ennek egyik oka lehet a hozzáférhetőségi torzításként számon tartott jelenség. Mivel több szakirodalom foglalkozik a súlyosabb betegségekkel, ezért a keresőmotorok találatai között nagyobb arányban jelenik meg például a gégerák, mint a vírus okozta felsőlégúti fertőzés, mint lehetséges diagnózis.

A modernkori diagnózis

Az orvos társadalom nagy része még nem találkozott a cyberchondria kifejezéssel. Többen úgy ismerik, hogy az „internetes beteg”. Sok vitát szült, hogy jó-e az, ha a páciens már tájékozódott az interneten a betegségét illetően. Ellenszenvet leginkább az idősebb kollégák körében váltott ki. Egy tanulmány megállapította, hogy az online információ keresés valóban növelte a betegek szorongását, ugyanakkor javította az orvos-beteg kapcsolatot is.

Személyes véleményem az, hogy nem baj, ha a beteg tájékozott, sőt még díjazom is, amennyiben releváns információkkal szolgál a kezelésével kapcsolatban. A felkészült beteg vette a fáradtságot és utána nézett a betegségének, ami azt jelenti számomra, hogy gyógyulni akar! Az ilyen beteg megérti, hogy miért fontos a kezelése, a gyógyszerek rendszeres szedése és az orvost is arra készteti, hogy a lehető legfrissebb tudással rendelkezzen, hiszen milyen gáz már, ha a páciens többet tud a betegségéről, mint a kezelőorvos!

Ezt a posztot azért hívtam életre, mert a praxisomban egyre több ilyen virtuális öndiagnózissal találkozom. Nem meglepő, hiszen az olyan súlyos megbetegedés, mint a rák vagy autoimmun betegségek, aggodalmat és szorongást váltanak ki a páciensekből, sokszor alaptalanul. Igazi kihívást jelent egy ilyen beteget meggyőzni a helyes diagnózisról. A legnagyobb élmény, amikor azt látom, hogy sikerült meg győznöm a beteget és bízik bennem, nah meg, hogy jobb vagyok, mint a dr. Google! :)

Állítsuk fel együtt a diagnózist!

Jövőbeli posztjaimban az internetes keresés veszélyeire fogom felhívni a figyelmet! Érdekes orvosi esetek kerülnek bemutatásra, ahol az olvasóknak lehetőségük lesz diagnózist felállítani az internetes keresés alapján. Lájkolj, kövess engem a facebook-on is, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Ha tanácsra van szüksége kérdéseire a facebook oldalamon személyesen válaszolok, a legújabb szakirodalmi adatok alapján. Kövessen!

A bejegyzés trackback címe:

https://miapanasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7914336225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2018.11.02. 12:30:25

Az Y es Z generacio legfobb tunete: rosszullet, emelyges, fejfajas, rokazas

ehhez nem kell orvos papa

VT Man 2018.11.02. 12:35:11

Nem kell a magyarokat hibaztatni, allitolag az angliai haziorvosok kozul is sokan a google-ban keresnek.

VT Man 2018.11.02. 12:36:37

Sot, angliaban egyenesen a betegeket is arra batoritjak, hogy hasznaljak Doctor Google-t, hogy ne terheljek feleslegesen a draga orvosi rendszert.

www.thesun.co.uk/news/5228260/nhs-advice-search-symptoms-online-gps/
"Patients urged to search symptoms online — after major u-turn from health officials who advised against ‘Doctor Google’
The Royal College of GPs advised Brits to use NHS Choices for online tips as it called on the public to 'stop and think' before applying pressure on doctors and hospitals"

VT Man 2018.11.02. 12:38:07

@VT Man: *bocsanat, korrekcio: az NHS Choices weboldalt ajanljak keresesre, a "sima" google kereses helyett.

Macropus Rufus 2018.11.02. 12:55:08

@VT Man: ez így van. Barátom Angliában lakik. Tőle hallottam erről. Dokihoz ment mert valami baj volt a térdével. Mondta a panaszait, a doki meg írta a google dokinak, hogy mik a tünetek.
Erre srác beszólt a dokinak, hogy ezt ő is meg tudja csinálni otthon, nem azért jött ide, hogy weben szörfözgetve találjon megoldást egy orvos.

croc 2018.11.02. 12:57:30

Talán segítene, ha nem kellene az orvosi rendelőkben mindig órákat várni. Szó szerint órákat. Betegen a huzatban, fájós derékkal két órát állva stb...

Alick 2018.11.02. 13:15:50

@croc: Ezen a megbízható időpont foglaló rendszer segítene.

Alick 2018.11.02. 13:18:13

A Google doktor nem ad felelősségteljes diagnózist.
Ahogy a Wikipédia sem hiteles információforrás (tudományos dolgozatban nem fogadják el).

Tartalom 2018.11.02. 13:23:24

Nem kér elnézést, de az orvos se. Az orvos viszont szemberöhög, vagy elküld, mert a magyar orvosok kb. 100 %-ka semmihez sem ért. Csak itt még el lehet hitetni az emberekkel, ha felvesz egy fehér köpenyt és 1 méteres betűkkel kiírja a felújított rendelő falára, hogy professzor, akkor tömheti a zsebét a semmi tudással, hitegetéssel, hülyítéssel, mellébeszéléssel. Csak azokkal foglalkoznak, akik úgyis biztosan hamarosan meghalnak, és ha meghaltak, akkor mondhatják, hogy úgyis meghaltak volna, így nincs felelősségük sem a nem tudásuk mellé.
A tudás hiánya 1985 óta kézzel fogható, és nem azért mert külföldre mentek. A magyar orvos külföldön városi legenda. Biztos van amelyiket a kevésbé tudásigényes dolgokra befogják (triázsolás, vagy nővérhelyettes hétvégén stb.) . De a többit visszaküldik tudás (nyelv és szakmai hozzáértés, stb. hosszú a lista) hiánya miatt.

G. Wolf 2018.11.02. 13:38:00

Csak egy saját tapasztalat... tavaly október elején akartam időpontot a tüdőgondozóba, már novemberre se volt hely, decemberre pedig majd novemberben veszik fel, tehát ha szerencsém van 2 hónap múlva orvos is lát.

Addig mit csináljak? :)

Egyébként hozzáteszem, hogy felmentem az igazgatóságra, és balhéztam, és lett hely 4 nap múlva, sürgősségi ellátásban... Szomorú vagyok hogy ez kellett hozzá.

conchita wurst 2018.11.02. 14:01:07

@G. Wolf: Ugy kellett volna kivagni mint a macskat szarni. Ha surgos fizess maganorvost, mit kepzelsz?

haXXXor 2018.11.02. 14:09:13

Dr. Google kevés olyan találatot dob ki sajnos amiben ne szerepelne valami nagyon súlyos, akár halálos betegség. Én is használom, aztán a szorongásom miatt szépen be is terhelem a TB-t, tök felesleges vizsgálatokkal. Viszont ezért nem érzem magam 100%-ban felelősnek... talán nem kéne orvosi cikkeket írnia azoknak, akik szerint a köhögés = tüdőrák és még véletlenül sem egészítik ki azzal, hogy lehet a köhögés jelzés, de akkor már más tünetek is vannak szóval ha lehet, ne rohanjon tüdőgondozóba mindenki.

gigabursch 2018.11.02. 14:19:41

Tegye fel a kezét aki ismer olyan orvost, aki elnézést kért (legalább)
A sok nagypofájú faszfej orvos még azt sem tudja, hogy a szaros bazári doktori címét nem írhatja nagy D betűvel, mert az csak a tudományos fokozatot jár.
Az, hogy ez évtizedek óta deklarált a felsőoktatási törvényekben nem zavarja őket, de min is csodálkozunk? Egyformán analfabéta társaság a jogászokkal.
Doktorok!? Lófaszt...

lüke 2018.11.02. 14:20:43

.uk,.us,de
Oldalak teljesen megbízhatóak szakmailag
rengeteg tévedés van, magyarul pedig hatványozottan, sajnos a szakemberek én MO - n nem bíznak, ez részben jogos, ki kell választani, ki a megbízható szakmai potentát

kokomalista.blog.hu

lüke 2018.11.02. 14:23:10

@Tartalom: a szakmai kontroll a hiános( ami felülbírálja, kit lehet alkalmazni)

N. Barbie 2018.11.02. 14:28:44

"Az internetes keresés alapján felállított öndiagnózis súlyos szövődményekkel is járhat, ezért a kockázatokról és mellékhatásokról mindig kérdezze meg kezelőorvosát és ne a dr. Google-t!"

En pont igy tettem. Par eve volt egy viszonylag ritka betegsegem, rakerestem google-ben meg is talaltam mi az. Eleg jellemzo tunetei vannak, igy kb. biztos volt.
Na mindegy, azert elmentem haziorvoshoz is. Bementem, eloadtam a tuneteket, majd......dobperges...
a doki megnyitotta a szamitogepen a google-t, beirta a tuneteket es eljutott ugyanarra az oldalra, mint en. Aztan megallapitottuk, hogy akkor helyes volt a keresesem eredmenye.

N. Barbie 2018.11.02. 14:33:04

@Tartalom: "A tudás hiánya 1985 óta kézzel fogható, és nem azért mert külföldre mentek. A magyar orvos külföldön városi legenda. Biztos van amelyiket a kevésbé tudásigényes dolgokra befogják (triázsolás, vagy nővérhelyettes hétvégén stb.) . De a többit visszaküldik tudás (nyelv és szakmai hozzáértés, stb. hosszú a lista) hiánya miatt. "

Mar bocs, de ez egy oriasi demagog f@szsag.
Lassan 10 ev angliaban eles soran szamtalan magyar orvossal, apolonovel, fogorvossal talalkoztam szemelyesen, vagy lattam sajat szememmel korhazakban, rendelokben stb. hogy ott dolgoznak.

N. Barbie 2018.11.02. 14:41:26

@gigabursch: "A sok nagypofájú faszfej orvos még azt sem tudja, hogy a szaros bazári doktori címét"

Az elso reszevel egyetertek, volt anno nemi kis ralatasom az orvosi kasztra, nem semmi ahogy el vannak szallva maguktol. Mondjuk nem csoda, allitolag az orvosi egyetemeken az elso orakon azzal kezdik a hallgatoknak, hogy ti orvosok lesztek, felsobbrenduek vagytok stb.

A masodik resz, miszerint szaros bazari doktori cim viszont durva tulzas. Nagyon, nagyon, nagyon sokat kell tanulniuk azert a cimert. Tudom, volt tobb orvostanhallgato ismerosom, baratom. Hihetetlen mennyiseget kell tanulniuk.

conchita wurst 2018.11.02. 14:43:37

@N. Barbie: a jogon is azzal kezdik hogy felsobbrenduek vagyunk es nem is tevednek

midnightcoder2 2018.11.02. 15:08:32

Az emberek szerintem alapvetően két okból keresik Dr. Google-t:

1. Maga az egészségügyi rendszer. Ahol a beteg huszadrangú kérdés, az ő ideje ingyen van, az ő fájdalma nem szempont, általában véve az a dologa hogy fizesse a szolgáltatást és örüljön hogy él - már ameddig.

2. A hazai egészségügyi rendszer, ami még ehhez képest is egy kalap szar. Doki, nővér már alig van, a rendszer túlterhelt, a műszerpark ezer éve elavult, kb. a kosz tartja össze, sok helyen a váróban simán le lehetne forgatni egy túlélőhorrort anélkül hogy egy széket arrébb kellene tenni. Kockázatok és mellékhatások ? Már az nagy eredmény, ha túlélted kórházi fertőzés nélkül a vizsgálatot.

A jövő az orvoslásban szerintem a gépeké. Előbb-utóbb az okosórákból kinőnek a személyes orvosi műszerek amik már diagnózis felállítására is képesek lesznek.

N. Barbie 2018.11.02. 15:11:58

@conchita wurst: Nyilvan nem tevednek,persze. kar, hogy (allitolag) tanult letedre, jogi diplomaval megis csont nelkul beveszed a legatlatszobb, legidiotabb 1 biteseknek szolo fideszpropagandat.
Akkor ugy latszik megis tevedtek...

Mar elnezest tisztelt blogger, hogy politikat csempesztem a cikkhez, de kihagyhatatlanul magas labda volt. :)

conchita wurst 2018.11.02. 15:23:31

@N. Barbie: Mi fideszes jogaszok uralkodunk, a propaganda nem nekunk szol

Alick 2018.11.02. 15:47:56

@midnightcoder2: Viszont a privát egészségügy köszöni, jól van.

Alick 2018.11.02. 15:48:42

@conchita wurst: A jogászokat előbb fogják MI-val kiváltani, mint az orvosokat. :)

funivia 2018.11.02. 15:56:16

@N. Barbie: " Nagyon, nagyon, nagyon sokat kell tanulniuk azert a cimert. "
Ezen már én is sokat gondolkodtam, hogy mennyi ideig, és mennyit tanulnak, de elég ritkán sikerül egy jó diagnózist felállítani.
Sokszor meg sem hallgatják, hogy mi a panaszod, az első mondat után leállítanak, odalöknek egy beutalót valamilyen vizsgálatra. Vagy egy halom receptet, ezt váltsd ki, ezt vedd be, aztán ha akarsz gyere vissza, ha nem vagy jobban. Majd kapsz egy másik halom receptet.
Ha beutalót kapsz valamilyen vizsgálatra, akkor töröd magad az időponttal, a várakozással, a modorral amivel a vizsgálatot végzik, végül elviszed a dokinak a vizsgálat eredményét, ő meg elteszi, és nem mond semmit, vagy odalök egy halom receptet ezt váltsd ki, ezt vedd be, aztán ha akarsz gyere vissza, ha nem vagy jobban. Majd kapsz egy másik halom receptet.
Ehhez minek tanulni addig, és annyit?
Elég kevés emberen segít, hogy az orvos tudja latinul minden kis csontocskának, porcocskának erecskének, stb, a nevét. Latinul tudja a betegségek nevét is, csak éppen megállapítani nem tudja őket. Az orvosi diagnózis találati aránya sem jobb, mint dr. Googleé, csak nem kell annyit várni.
De az öndiagnózisra, arra háklis az orvosi társadalom. A legutóbbi vicces esetem ezzel kapcsolatban: Begyulladt a bal szemem, a szem nem játék, elmentem G. város szemészetére, fogadtak sürgősséggel, csak két és fél órát vártam. Végre behívnak, a doktornő megkérdi: mi a panasza. Mondom, begyulladt a bal szemem. Doktornő válasza: azt majd én mondom meg, hogy begyulladt-e a szeme, maga azt mondja meg, hogy mi a panasza.
Hát inkább röhögtem ezen, és gyerekhangon mondtam: fááááj a bal szemem doktornéni. :D

conchita wurst 2018.11.02. 16:01:46

@Alick: persze, az MI magyar nyelven epp ott tart ma mint 20 eve

midnightcoder2 2018.11.02. 16:02:55

@Alick: Nagyjából egyszerre. A dokiknál lesz egy kis differenciálódás, először a háziorvos megy a levesbe, és csak sokkal később a sebész.

funivia 2018.11.02. 16:04:54

@midnightcoder2:

Like!

"Előbb-utóbb az okosórákból kinőnek a személyes orvosi műszerek amik már diagnózis felállítására is képesek lesznek."

Doki ráad Mari nénire egy okos órát, és leolvassa a diagnózist! Hurrá! Nem ő felel a diagnózis helyességéért, hanem az óra.
De ha Mari néni felvesz egy okos órát, és diagnózissal megy a dokihoz, le lesz oltva rendesen. :D
Lehet írni cikket, hogy senki ne higgyen az okos órának. :D

N. Barbie 2018.11.02. 16:16:40

@conchita wurst: "Mi fideszes jogaszok uralkodunk, a propaganda nem nekunk szol"

Sok korabbi bekepzelt kihaennem, magat uralkodonak kepzelo senkihazi es sleppje gondolta igy, aztan elobb utobb csak elhullott mind. Jobb esetben lampavason gondolkodhatott, hogy talan idejeben vissza kellett volna venni kicsit.
Remeljuk a mai bandanak is ez lesz a vege.

Masreszt ha nem neked szolna, akkor nem terjesztened. Harmadreszt meg egy valoban a zsirosbodon korul levo - ahogy celozgatsz ra - NERtars nem toltene az idejet blogokon, hanem szamolgatna a lopott milliokat, amig teheti. Szoval nagy kamukiraly vagy te. :)

conchita wurst 2018.11.02. 16:22:23

@N. Barbie: A jogaszok az idok vegezeteig fognak uralkodni, mi talaltuk ki ugyanis a prolik szamara a demokraciat, amit csak mi tudunk mukodtetni.

"Masreszt ha nem neked szolna, akkor nem terjesztened." - Dehogynem

"Harmadreszt meg egy valoban a zsirosbodon korul levo - ahogy celozgatsz ra - NERtars nem toltene az idejet blogokon"

Minden jogasz a zsirosbodon mellett szamolgatja a milliokat, mert agyunk felsobbrendu.

N. Barbie 2018.11.02. 16:53:22

@conchita wurst: Almodik a nyomor a partkozpontbeli minimalberen fizetett trollsereg tagjakent, mi? :)

Alick 2018.11.02. 19:50:45

@conchita wurst: 20 éve reménytelen volt magyarul tollbamondani a gépnek, ma már egész jól használható:
www.speechtexter.com

gigabursch 2018.11.05. 07:53:47

@N. Barbie:
Ha annyit kell tanulniuk, akkor miért nem tudnak? Miért nincs tudásuk?

Nem tanulnak annyit...

gigabursch 2018.11.05. 08:06:46

@funivia:
Latinul nem tudnak, csak egyes kifejezéseket ismernek.
Magyarul nem tudnak, mert kiderülne, hogy baromságokat beszélnek.

Még a vizitdíjas időszakban volt, hogy alá kellett írnom, hogy a vizitdíjért megkaptam szükséges betegtájékoztatást.
Kb húsz perc vitám volt a faszarcú orvossal, hogy nem kaptam meg, mert ide egy latin szavakkal végrehajtott magyar ragozást látok, ehhez mérten még a hunglish is érthetőbb.
Végül kibebaszott nagy hőzöngéssel leírta magyarul.
Aztán megkérdeztem: Fájt-e ez neki, mert ha fáj szívesen továbbutalom őt az OPNI-ba, kezelésre.
Szerintem utána az agyérgörcs kergette, de közöltem vele, hogy amíg az én adómból dolgozik, addig legyen vele tisztában mi az elvárása.
Ja, és ne felejtse el a névtábláját is javítani.