Egy őszinte orvosi blog!

Mi a panasz?

Dr. Google nem kér elnézést!

2018. október 31. - Dr. Pukoli Dániel

Manapság rengeteg weboldal foglalkozik virtuális orvoslással, ezért pár kattintás után, a dr. Google segítségével felállíthatjuk a diagnózist és kezelési javaslatokat is kapunk.  Az internetes keresés alapján felállított öndiagnózis súlyos szövődményekkel is járhat, ezért a kockázatokról és mellékhatásokról mindig kérdezze meg kezelőorvosát és ne a dr. Google-t!

stethoscope-3541909_1920.jpg

Fotó: Designed by Pixabay

Okostelefonjaink mindig kéznél vannak, ezért ha bármi tünetet észlelünk magunkon, legyen az fejfájás, szédülés, hányinger stb. egészségügyi tanácsért azonnal böngésszük az internetet és ráguglizunk a tüneteinkre. A rengeteg találat miatt, temérdek információt kapunk. A tüneteinkre keresve könnyen eljuthatunk a torokfájástól a gégerák diagnózisáig is. Ezt követően jön a szorongás és félelem, még több információt keresünk, újabb-és újabb diagnózisokkal találkozunk, ezért még jobban szorongunk és egy ördögi kör alakul ki. Ez az internetes keresés mellékhatása, a cyberchondria.

Az internetes keresés szövődménye: R.I.P.

Felgyorsult világunkat a türelmetlenség és az elvárás határozza meg. Mindent azonnal akarunk, csak egy kattintás és már az ajtóban csenget a futár a megrendelt csomagunkkal a kezében. Átvesszük a csomagot, gyorsan kibontjuk és ekkor meglepődünk, hogy nem is azt a terméket kaptuk, amit megrendeltünk. Jön egy kis szorongás, frusztráltak leszünk, majd néhány nyomdafestéket nem tűrő megjegyzés után, felhívjuk az ügyfélszolgálatot, aki elnézést kér és biztosít arról, hogy a helyes terméket ki fogják küldeni! OK! Minden megoldódott, a szorongásunk és a frusztráltságunk is elmúlt. Hasonló módszert követünk egészségügyi panasz esetén is, csak itt nagyobb a tét, nagyobb a szorongás és az aggodalom, hiszen a legnagyobb érték az egészség!

Kérdezzük meg dr. Google-t, aki mindig rendel!

Gyakori probléma: piros csík jelent meg a karomon. Lássuk, mit dob rá a Google (itt a link) és lám, az első oldalon 8! találat szerint vérmérgezésem van! Hoppá! Most akkor elindul a kaszkád.

Rákeresek erre „vérmérgezés tünetei” (itt a link). Az első találatra kattintok és azt olvasom, hogy azonnali kórházi kezelésre van szükségem. Máris szorongok! Tüzetesebben átbogarászva az egyik weboldalt, rájövök, hogy a szepszis tünetei még nem jelentek meg, de mi van ha… mégis csak vérmérgezésem van?! Ezek után joggal aggódom és még jobban szorongok!

Elolvasok pár fórum hozzászólást, reménykedve, hogy nem fogok meghalni olyan betegségben, amely a világ tizedik leggyakoribb haláloka. Tévedtem! A fórum hozzászólások többsége is azt írja, hogy igazolódni látszik a virtuális öndiagnózisom miszerint, vérmérgezést kaptam. Ráadásul többen azt írták, hogy „ha a piros csík eléri a szívedet, meghalsz”! Kész, ennyi, itt a vég!

Azonnal felkeresem az orvosi ügyeletet, ahol megnyugtatnak, hogy nincs szepszisem, ez egy banális nyirokérgyulladás, hamarosan rendbe jövök. Úgy néz ki, hogy a Google most nem volt a barátom és még csak elnézést sem kért!

google-76517_1280.png

Fotó: Designed by Pixabay

Nyirokérgyulladásból szepszis! Hogyan?

A fenti példából láthatjuk, hogy egy kaszkád rendszerű keresés után gyakorlatilag eltemethettem magam! Ennek egyik oka lehet a hozzáférhetőségi torzításként számon tartott jelenség. Mivel több szakirodalom foglalkozik a súlyosabb betegségekkel, ezért a keresőmotorok találatai között nagyobb arányban jelenik meg például a gégerák, mint a vírus okozta felsőlégúti fertőzés, mint lehetséges diagnózis.

A modernkori diagnózis

Az orvos társadalom nagy része még nem találkozott a cyberchondria kifejezéssel. Többen úgy ismerik, hogy az „internetes beteg”. Sok vitát szült, hogy jó-e az, ha a páciens már tájékozódott az interneten a betegségét illetően. Ellenszenvet leginkább az idősebb kollégák körében váltott ki. Egy tanulmány megállapította, hogy az online információ keresés valóban növelte a betegek szorongását, ugyanakkor javította az orvos-beteg kapcsolatot is.

Személyes véleményem az, hogy nem baj, ha a beteg tájékozott, sőt még díjazom is, amennyiben releváns információkkal szolgál a kezelésével kapcsolatban. A felkészült beteg vette a fáradtságot és utána nézett a betegségének, ami azt jelenti számomra, hogy gyógyulni akar! Az ilyen beteg megérti, hogy miért fontos a kezelése, a gyógyszerek rendszeres szedése és az orvost is arra készteti, hogy a lehető legfrissebb tudással rendelkezzen, hiszen milyen gáz már, ha a páciens többet tud a betegségéről, mint a kezelőorvos!

Ezt a posztot azért hívtam életre, mert a praxisomban egyre több ilyen virtuális öndiagnózissal találkozom. Nem meglepő, hiszen az olyan súlyos megbetegedés, mint a rák vagy autoimmun betegségek, aggodalmat és szorongást váltanak ki a páciensekből, sokszor alaptalanul. Igazi kihívást jelent egy ilyen beteget meggyőzni a helyes diagnózisról. A legnagyobb élmény, amikor azt látom, hogy sikerült meg győznöm a beteget és bízik bennem, nah meg, hogy jobb vagyok, mint a dr. Google! :)

Állítsuk fel együtt a diagnózist!

Jövőbeli posztjaimban az internetes keresés veszélyeire fogom felhívni a figyelmet! Érdekes orvosi esetek kerülnek bemutatásra, ahol az olvasóknak lehetőségük lesz diagnózist felállítani az internetes keresés alapján. Lájkolj, kövess engem a facebook-on is, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Ha tanácsra van szüksége kérdéseire a facebook oldalamon személyesen válaszolok, a legújabb szakirodalmi adatok alapján. Kövessen!